0%

Енкаустиката представлява уникален вид техника за рисуване. Названието  на живописния похват произтича от старогръцката дума - ἐγκαυστική – буквално непреводимо, но представляващо производно от глагол със значение - горя, горещ.

Енкаустиката е рядък и специфичен вид живописна техника. Основният пластификатор на боите при този вид изобразително творчество е восъкът, поради което често тази техника е наричана и „восъчна живопис“. Това е и една ос основните причини картините, създадени по този начин да носят фееричното и приказно усещане на свобода и волен полет.

Боите, при рисуването с използване на енкаустика, представляват пигмент, разтворен във восък. Техниката на самото изобразяване е уникална и особено трудна, тъй като изисква да се работи в затворено помещение, като различните цветове на боите непрекъснато трябва да бъдат подгрявани до температура над точката на топене на восъка. Същото се отнася и за основата.

В същото време, рисуването с енкаустика изисква  да се живописва изключително бързо, тъй като тази специфична техника не предполага  и не позволява корекции като например ретуш на картината. Първият живописен слой остава и последен и при избора на този начина на рисуване, творецът всъщност не получава право на грешка.

Практически обаятелният краен резултат при изобразяването с енкаустика е предхождан от нелек и много образен комплекс от действия, при които трудът, който бива полаган, начина на изпълнението му, опитът и прецизността на автора, са не по-малко важни за крайния резултат от таланта на автора да създава изкуство.

Картините, уникалните ръчно рисувани картички и часовници на художника Милка Павлова, който AllMall представя, имат и друго изключително, специфично и духовно предимство. Всяка от тях, всеки щтрих, всяка извивса на звят, всяка мелодия на нюанс, вплетена в изображенията е рисувана с дълбока любов към изкуството, със сърце, преливащо от нежност към тези деца на таланта й и с душа вплетена във всеки детайл, във всяко докосване на платното.

 

AllMall препоръчва ЕНЕРГИЙНОТО ИЗКУСТВО на МИЛКА ПАВЛОВА!!!